
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ PROJELERİ

ÖZEL BAKIM GEREKTİREN BİREYLERE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ
"Sağlığın Geliştirilmesi Projeleri" dersini seçen öğrencilerden; İrem SAVCI, Öykü ÖZEREN; Ece TEZCAN, Ege Artı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi , Özel CTG İzmir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi işbirliği ile "Özel Bakım Gerektiren Bireylerde Ağız ve Diş Sağlığının Değerlendirilmesi Projesi"ni yapmışlardır.
Bu çalışmanın amacı; özel bakım gerektiren bireylerin ağız ve diş sağlığı konusundaki mevcut durumunu hekim muayenesi ile analiz etmek; kurum çalışanlarına ve ailelere ağız ve diş sağlığı konusunda eğitim materyalleri dağıtarak bakımın istenilen düzeyde gerçekleşmesine destek vermektir.
Araştırmamızda Ege Artı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde "Tam Gün Eğitim Gören" 39 engelli bireyin aileleri ve öğretmenleri yanında, eğitim gördükleri alanlarda ağız ve diş taraması yapılmıştır.
Veri toplama araçları şunlardır: Kişisel bilgilerin de alındığı “Özel Bakım Gerektiren Bireylerde Ağız ve Diş Sağlığı İle İlgili Aile Görüşme Formu” ve Özel CTG İzmir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Muayene Formu
Aile Görüşme Formu ile 23 ailenin demografik bilgileri, engelli bireylerin ağız ve diş sağlığı hakkındaki ön bilgileri alınmıştır.
Projeyi gerçekleştiren öğrencilerin proje ile ilgili önerilerinden bazıları şunlardır:
· Sağlık hizmeti almada uzun süreli bekleme süreleri, engelli bireyler için caydırıcı niteliktedir. Bu nedenle; ağız ve diş sağlığı konusunda bu bireylere kısa süreli randevular verilmelidir.
· Bu tedavilerin yüksek maliyetini düşürmek için koruyucu ağız ve diş sağlığına önem verilmeli, ebeveynlerin eğitimleri ülke çapında desteklenmelidir.
SAĞLIK OKURYAZARLIĞININ DÜZEYİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
"Sağlığın Geliştirilmesi Projeleri" dersini seçen öğrencilerden; Gözde Nur DEMİRÖZ ve Hilal DÜNDAR yaptıkları proje ile İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinde “Sağlık Okuryazarlığı” düzeyini araştırmışlardır.
Türkiye’de Sağlık Okur Yazarlığı (SOY) düzeyinin eksikliği ile birlikte toplumda meydana gelen hastaneye yatış sürelerinin uzadığı, acil servis kullanımının, gereksiz tetkik yaptırma oranlarının arttığı bildirilmiştir. Sağlık okuryazarlığını artırarak; oluşabilecek hastalıklara (bulaşıcı hastalıklar vb.) karşı erken teşhis ve korunma yöntemlerinde bilinçlendirme, hastalıklara karşı uygun tedavi yöntemine hastanın da etkin katılımını sağlama, tedavi sürecinde gerekliyse verilen onam formlarındaki sağlıkla ilgili temel kavramları anlama düzeyini artırma gibi hedefler belirlenmektedir. Bu amaca hizmet eden çalışmaları için öğrencilerimizi kutluyoruz.
MARKA TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE ETKİSİ İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA
"Sağlığın Geliştirilmesi Projeleri" dersini seçen öğrencilerden; Mustafa SAYIKAN, Muhammed Osman ALTUNKAYNAK, Toprak Can AYADENK, Doğukan CEMALBEY, Leyla KAYA, Rana ARCIOĞLU, Kemal Barış YAĞCIOĞLU, Ebru TURAN yaptıkları proje ile İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinde “Marka Tercihini Etkileyen Faktörlerin ” etkisini araştırmışlardır.
Bireylerin tüketim davranışı ve bu esnadaki seçimleri olarak “takıntılı biçimde marka kullanımı” günümüz insanının kendine ve hayatına değer kazandırma çabası olarak tanımlanabilir. Zamanla marka ürünleri satın alma yönelimi bir bağımlılık haline dönüşebilir.
Kisilerin marka ürünleri tercih etmelerinde etken rol oynayan birçok neden olabilir; demografik faktörler(yaş, cinsiyet, eğitim, meslek, medeni durum), psikolojik faktörler(güdülenme, algılama, tutum ve inançlar, kendine güven, tüketici yeterliliği) sosyal faktörlerin (aile, roller, arkadaşlar, medya ve reklamlar)gibi. Bu faktörler tüketim sürecinde oldukça etkilidir.
Marka tercihini etkileyen faktörlerin üniversite öğrencilerine etkisi üzerine yapılan bu projeyi gerçekleştiren öğrencilerimizi kutluyoruz.
CİNSEL SAĞLIĞA YÖNELİK BİLGİ VE TUTUM ARAŞTIRMASI
"Sağlığın Geliştirilmesi Projeleri" dersini seçen öğrencilerden; Simay ÖZDENİZ, Melis Meltem KORKMAZ, Dilan KARCILAR, Mert Haki KURTULUŞ, Hüseyin BELCE, Sultan BEGTAŞ, bu proje ile İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinde Cinsel Sağlığa Yönelik Bilgi Ve Tutum düzeyini ölçmeye yönelik bir araştırma gerçekleştirmişlerdir.
Cinsellik; biyolojik, psikolojik, sosyo-ekonomik, kültürel ve etik faktörlere bağlı olarak bireyin sahip olduğu tüm özellikleri içinde taşıyan; kişilik gelişimi, iletişim ve sevginin paylaşımını olumlu yönde zenginleştiren ve artıran sağlıklılık halidir.
Cinsel sağlık eğitimi, cinsellikle ilgili çeşitli bilgileri ve özellikle sağlıklı cinsel davranışları kazandırmayı amaçlayan her türlü çabayı içermektedir. Kimlik, ilişkiler ve mahremiyet hakkında yaşam boyu süren bir bilgi edinme, değer, tutum ve inanç oluşturma süreci cinsel sağlık eğitimi kapsamında ele alınmaktadır.
Cinsellik ve cinsel sağlıkla ilgili bilgilerinin çoğunlukla cinsel sağlık eğitimi ile değil de informal yollarla ediniliyor olması, konunun üniversite öğrencilerindeki önemini vurgulamaktadır. Bu araştırma için öğrencilerimizi kutluyoruz.
AKILLI TELEFON BAĞIMLILIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Sağlığın Geliştirilmesi Projeleri" dersini seçen öğrencilerden; Buse İNAN, Buket YAVUZ, Esma Hilal NEBİOĞLU, Hande KAFALI, Fatma Gül ÖZATEŞ, bu proje ile İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinde Akıllı Telefon Bağımlılığını ölçmeye yönelik bir araştırma gerçekleştirmişlerdir.
Günümüzde teknolojik gelişmeler ışığında bilgisayar, internet, cep telefonu ve son olarak da akıllı telefon yaşamın vazgeçilmez parçaları durumuna gelmiştir.
Akılı telefonlar, günlük yaşamda geniş kullanım durumları için daha fazla uygulama sağladığından insanların günlük yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.LEE’ye göre, günümüzde bağımlılık sadece ve ya uyuşturucu madde kullanım anlamına gelmemekte, aynı zamanda kumar oynama, internet, oyunlar, akılı telefonlara olan düşkünlük anlamına da gelmektedir. Bunlar da davranışsal bağımlılık kategorisinde değerlendirilmektedir. İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri üzerinde akıllı telefon bağımlılığı ölçeği kullanarak yapılan bu araştırma için öğrencilerimize teşekkür ederiz.
HABER |TÜM HABERLER

TÜBİTAK Projeleri İçin Yol Gösterdi
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof.

BİLGİYE DAYALI DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna MUSAL, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) öğretim elemanları

İZMİR SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI EĞİTİM GÜNLERİ ÇALIŞTAYI
İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin işbirliği ile 7 Eylül 2023 tarihinde İzmir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları Eğitim Günleri-I çalıştayı ev

7 Kurumu Buluşturan Çalıştay
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), kentteki 7 yükseköğretim kurumunun katılımıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ‘İzmir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları Eğitim Günleri’ çalıştayına

SEKTÖR TOPLANTILARI
Üniversitelerde aktarılan kuramsal ve uygulamalı bilgilerin sektör ile iş birliği içinde yürütülmesi öğrencilerin gelişimine olumlu katkı yaptığı açıktır. Bu nedenle okulumuz Optisyenlik

TUBİTAK 3501 PROJESİ
TUBITAK 3501- Kariyer Gelistirme Programı" kapsamında desteklenmeye hak kazanan proje başlığı: "Stres Üriner Inkontinanslı Kadınlarda 360 Derece Ekspanse Diyafram Egzersizlerini Içeren Pelvik

TÜBİTAK 2209-A Proje
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencilerimiz, Tuğba ALHAN ve Duru MIZIKOĞLU’nun çalışmaları TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programı tarafından desteklenmeye hak

In vitro Diyagnostik: Yetkinlikler ve Kariyer
SHMYO Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı kariyer etkinlikleri kapsamında, sektörün önde gelen yöneticileri "In vitro Diyagnostik: Yetkinlikler ve Kariyer" isimli söyleşi için öğrenciler