Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliği
Ön lisans programlarında öğrenim gören öğrenciler, Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliği programından faydalanabilirler. Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliği programı, öğrencilerin başka bir ülkede bir işletme veya organizasyon bünyesinde mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir.
Yerleştirme Süreleri
Program kapsamında yerleştirilecek olan öğrencilerin en az 2 ay, en fazla 12 ay süreyle staj yapma hakları bulunmaktadır.
Ev sahibi kuruluşlar kimler olmalıdır?
Yerleştirme faaliyeti işletmeler, klinikler, eğitim merkezleri ve araştırma merkezleri gibi kuruluşlarla gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte, Avrupa Birliği kurumları ve ajansları, AB programını yürüten ve bu kapsamda hibe alan kuruluşlar ve misafir olunan ülkedeki diplomatik temsilciliklerde yerleştirme faaliyeti gerçekleştirilemez.
Staj yeri nasıl bulurum?
Staj yapmak üzere seçilen kurumun iletişim adresine niyet mektubu, fotoğraflı öz geçmiş ve varsa portfolyonuzu e-posta üzerinden iletebilirsiniz. Başvurunuzu gönderirken, stajınızın Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliği kapsamında olduğunu ve hibe programından yararlanma fırsatınız olduğunu özellikle vurgulamanız önem arz etmektedir. Bununla birlikte, öğrenim gördüğünüz programda danışmanlığınızı yürüten öğretim elemanına da danışarak, stajınız boyunca uygulama yetkinizin olduğu konuları, prosedürleri ve teknikleri ve eğer programdan zorunlu stajınız kapsamında faydalanıyorsanız, bu dönemde pratik etmenizin beklendiği uygulamaları belirtmeniz önemlidir. Öğrencinin eğitim gördüğü programa ait staj komisyonunda görevli öğretim elemanının imzasını içeren "Staj Yeri Onay Formu" başvuru sırasında sisteme yüklemelidir.
Staj yeri bulma sürecinde sizlere faydalı olabilecek kaynaklar hakkında bilgi almak için Erasmus Koordinatörünüzle iletişime geçebilirsiniz.
Ayrıca, https://erasmusintern.org/traineeships web adresinde yer alan güncel staj ilanlarını inceleyebilirsiniz. Staj ararken, alanınıza uygun ilanları daha kolay bulabilmek için filtreleme yapmanız tavsiye edilmektedir.
(Fizyoterapi Programı için örnek olarak oluşturulan niyet mektubu ve özgeçmiş formatını inceleyiniz)
* Örnek niyet mektubu / Cover Letter
* Europass formatında özgeçmiş hazırlamanması tavsiye edilir
Yazışılan kurumun talebi doğrultusunda İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Erasmus+ Öğrenci Staj Anlaşmasını gösteren resmi bir belge talep edilirse aşağıdaki belgeyi kullanınız:
https://phoenix.ieu.edu.tr/betanix/uploads/cms/oia.ieu.edu.tr/5422_1616146836.pdf
Öğrencinin yapabileceği staj türleri nelerdir?
Program kapsamında, öğrenciler hem zorunlu hem de gönüllü staj yapma imkanına sahiptir.
Öğrencinin, hem zorunlu hem de gönüllü staj süresince, öğrenim gördüğü program çerçevesinde belirlenen yetki ve sorumluluklara uygun hareket etmesi zorunludur. Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliğine katılmadan önce, öğrencinin yerine getirmesi gereken uygulamalar karşı taraf ile detaylı şekilde görüşülmeli ve iki taraf arasında mutabakat sağlanmalıdır. Staj sürecinin sorunsuz ilerlemesi için, öğrencinin üstleneceği görevler ve sorumluluklar açıkça belirlenmeli, gerekli onaylar alınmalı ve tüm taraflarca kabul edilen bir plan oluşturulmalıdır.
Buna ek olarak, öğrencilerin mezun olduktan sonra da aynı kriterlere uyarak ve haklardan yararlanarak programdan faydalanabilmeleri mümkündür. Ancak, mezuniyet sonrası programdan faydalanabilmek için öğrencilerin mezun olmadan önce başvurularını tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Başvuru, Seçim ve İlan Süreci
Öğrenciler, staj yapmak istedikleri kurumlarla doğrudan kendileri iletişime geçerek resmi kabul belgelerini temin etmelidir. Resmi kabul belgesini aldıktan sonra, başvurularınızı Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından ilan edilen tarihler arasında TURNAPortal üzerinden çevrimiçi olarak tamamlamanız gerekmektedir.
Programa yapılan başvurular, Rektörlük Makamı tarafından görevlendirilen bir komisyon tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır.
Değerlendirme sürecinin tamamlanmasının ardından, başvuru sonuçları resmi olarak ilan edilecektir. Güncellemeleri takip etmek için Uluslararası İlişkiler Ofisi duyurularını düzenli olarak kontrol etmeniz önemle rica olunur.
Seçim Kriterleri:
Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliği programına başvurular, aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilecektir:
Değerlendirme Kriterleri:
- %50 Genel Not Ortalaması (GPA)
- %50 Yabancı Dil Puanı
Başvuru Şartları:
- Önlisans öğrencileri, başvuru yapabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.20 Genel Not Ortalamasına sahip olmalıdır.
Maddi destek
Öğrenciler program dahilinde yurt dışında kaldıkları süre için Avrupa Komisyonu’ndan mali destek alma şansına sahip olurlar. Öğrencilere verilecek olan aylık hibenin miktarı, her sene Ulusal Ajans tarafından belirlenerek Uygulama El Kitabı’nda ilan edilir. Verilen mali destek geri istenmeyecek olup, öğrencilerin bütün masraflarını karşılamak amaçlanmamakta, yalnızca program dahilinde ek masraflara yardımcı olmak istenmektedir.
Ulusal Ajans tarafından tahsis edilen hibenin yetersiz kalması durumunda, seçilme kriterlerini karşılayan öğrenciler isterlerse “hibesiz” olarak staj faaliyetinden yararlanabilirler.
Seçildikten sonraki süreç
Öğrenciler seçildikten sonra, hem İEÜ hem de Staj yapacakları kurum tarafından onaylanması gereken Staj Anlaşması, sigorta poliçesi, taahhütname, vize fotokopisi gibi belgeleri hazırlayarak hareketlilik öncesi Uluslararası İlişkiler Ofisi’ne teslim ederler.
Staj Hareketliliği programından hibeli olarak yararlanacak olan öğrenciler Euro hesap numarası bilgilerini ofisimize dilekçe aracılığıyla iletirler ve bu bilgilere göre kendileriyle hibe sözleşmesi imzalanır.
Hibe sözleşmesinin imzalanmasını takiben öğrencilerin alacakları toplam hibe tutarının %70′lik kısmı belirtilen Euro hesap numaralarına aktarılır. Öğrenciler vize süreçlerini gidecekleri ülkenin konsoloslukları ile iletişime geçerek bireysel olarak yürütürler.
Güncel duyurular için https://oia.ieu.edu.tr/tr/announcements/type/all sitesini düzenli olarak takip ediniz.
Başarılar dileriz,
SHMYO Erasmus+ Koordinatörlüğü
Öğr. Gör. Tülin Altınoluk
+90 232 4885849
tulin.altinoluk@ieu.edu.tr
HABERTÜM HABERLER

Çocuk Gelişimi Programı'nın "Doğada Sanat Var" Projesi TÜBİTAK Desteği Almaya Hak Kazandı
İzmir Ekonomi Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda görev yapan öğretim elemanları ve Çocuk Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde TÜBİTAK 4004 ...

Mezunumuzdan İlham Veren Buluşma
Yaşlı Bakımı Programı 2024 mezunlarından, üstün başarı ve bölüm birinciliği ile mezun olan Rojda Korkmaz, 17 Mart 2025 tarihinde “Sınıfta ...

Flört Şiddeti ve Güvenli İlişkiler Semineri
EKOKAM’nin desteği ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Toplumsal ve Sosyal Katkı Komisyonu tarafından düzenlenen Sağlığın Korunması Seminerleri ...

"Zaman Yönetimi, Başarıya Giden Yolda En Önemli Becerilerden Biri"
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun 2024-2025 Bahar Dönemi Açılış Dersi, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. İEÜ Konferans ...

İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğr. Gör. Mihriban GÜDER GÜLENÇ’e Tez Ödülü
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programında öğretim görevlisi olarak görev yapan Mihriban GÜDER GÜLENÇ, ...

29 KASIM TIBBİ SEKRETERLER GÜNÜ KUTLAMASI
29 Kasım Tıbbi Sekreterler Günü, tıbbi sekreterlik mesleğinin sağlık hizmetlerine katkısını, sorumluluğunu ve önemini vurgulamak adına kutlanan özel bir gündür. ...

YENİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜMÜZ
DetaylarKÜRESEL KARİYER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..BİLİME KATKI
İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İNSANA DEĞER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..