Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
BAYRAMI DENGELİ BESLENMEYLE SAĞLIKLI YAŞAYIN
Ramazan ayının tamamlanmasına sayılı günler kalırken uzmanlar, dengesi değişen yeme alışkanlığının Şeker Bayramı ile birlikte “aniden” eski düzenine döneceğini, bunun sindirim ve mide problemlerini gün yüzüne çıkarabileceğini vurguluyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Funda İfakat Tengiz, Ramazan ayının uzun ve sıcak günlerde yaşanmasıyla birlikte uzun süreli açlığın ve susuzluğun bazı sağlık sorunlarını gündeme getirebileceğini belirterek, “Uzun süreli açlığın ardından ani ve yüklü miktarda yemek yemek hazımsızlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bayramda ise dengesi değişen yeme alışkanlığının aniden eski düzenine dönmesi ile birlikte sindirim ve mide problemlerini gün yüzüne çıkarabilir” dedi.
Bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdaların kan şekerini hızla yükselttiğini aktaran Tengiz, bu gıdaların bayramda birdenbire sık tüketilmesinin sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızla yükselmesine neden olacağını söyledi.
Bayramda Beslenme Önerileri
Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmesini, aşırıya kaçılmamasını öneren Tengiz, şu bilgileri verdi:
“Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Ramazan bayramı boyunca tatlı tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve sonrasında sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1,5- 2 litre su içilmelidir. Öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol taze sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Diyetteki lifli gıda alımı da arttırılmaya çalışılmalıdır. Ayrıca, 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir.”
HABER |TÜM HABERLER
SAĞLIĞIN KORUNMASI SEMİNERLERİ-1
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Toplumsal ve Sosyal Katkı Komisyonu tarafından düzenlenen Sağlığın Korunması Seminerleri kapsamında "CİNSEL SAĞLIK" eğitimi gerçekleştirildi.
OPTICWORLD İZMİR
Bu yıl ilk kez düzenlenen OpticWorld İzmir etkinliğine 8-10 Mart tarihleri arasında Fuar İzmir ev sahipliği yaptı. İzmir Ticaret Odası, 3. Bölge
CAM FABRİKASI GEZİSİ
Optisyenlik programında öğrenim gören 21 öğrenci ve program sorumluları Öğr. Gör. Dr. Hasan DURMUŞ ile Öğr. Gör. Türkan ALKAN, İzmir’de faaliyetini sürdüren
TÜBİTAK Projeleri İçin Yol Gösterdi
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof.
BİLGİYE DAYALI DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna MUSAL, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) öğretim elemanları
İZMİR SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI EĞİTİM GÜNLERİ ÇALIŞTAYI
İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin işbirliği ile 7 Eylül 2023 tarihinde İzmir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları Eğitim Günleri-I çalıştayı ev
7 Kurumu Buluşturan Çalıştay
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), kentteki 7 yükseköğretim kurumunun katılımıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ‘İzmir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları Eğitim Günleri’ çalıştayına
SEKTÖR TOPLANTILARI
Üniversitelerde aktarılan kuramsal ve uygulamalı bilgilerin sektör ile iş birliği içinde yürütülmesi öğrencilerin gelişimine olumlu katkı yaptığı açıktır. Bu nedenle okulumuz Optisyenlik