Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
SOFRALARIN TACI TUZA VEDA
Türkiye’de tuz tüketiminin dünya ortalamasının 3 katı olduğuna, yiyeceklere ek tuz atılmasının vücudun ihtiyacından değil, tatlandırma amacıyla yapıldığına dikkat çekildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük tuz miktarını 5 gram olarak belirlediği belirtilerek, Türkiye’de bu rakamın ortalama 15 gram olduğu kaydedildi. Fazla kullanımın yüksek kan basıncına neden olduğu, bu durumun kalp, böbrek hastalıkları ile anevrizma denen damardaki baloncuklar ve inme gibi sinir sistemi hastalıkları için risk faktörü oluşturduğu vurgulandı. 11 – 17 Mart tarihlerinin ‘Tuza Dikkat Haftası” olarak kutlandığını belirten uzmanlar, vatandaşları gereğinden fazla tuz tüketiminden uzak durmaya çağırdı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin, tuzun sodyum klorür bileşiği olduğunu, hali hazırda besinlerin bileşiminde bulunduğunu aktararak, “Yetişkinler için gerekli sodyum miktarının günde minimum 500 miligram, maksimum 2 bin 400 miligram kadardır. Sodyum yetersizliği pek görülen bir durum değildir çünkü besinlerin bileşiminde bulunan sodyum yeterli miktardadır. Yiyeceklere ek olarak tuz atılması vücudun ihtiyacı için değil tatlandırma amacıyla yapılmaktadır” dedi.
'Tuzu Azaltın Hastalıklardan Korunun'
Sodyum miktarının az olmasının vücut sıvı dengesinin, sinir kas sisteminin çalışmasını bozacağına işaret eden Prof. Dr. Şemin, fazlasının da benzer bozukluklara neden olacağını kaydetti. Prof. Dr. Şemin, “Sodyumun fazla olması vücutta su miktarını da artıracaktır. Su miktarı artınca kan basıncı yükselir. Aşırı tuz yeme alışkanlığı hipertansiyon hastalığının nedenlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Yüksek kan basıncı ise kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, anevrizma denen damardaki baloncuklar ve inme gibi sinir sistemi hastalıkları için risk faktörüdür. Bu sayılan hastalıklar ülkemizde başta gelen ölüm nedenlerindendir. Bu hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenler arasında sayılabilecek en önemli davranış değişikliklerinden biri de tuz alımının azaltılmasıdır” diye konuştu.
'Sağlıklı Yaşlanan Nesiller İçin...'
Prof. Dr. Şemin, yüksek tansiyon ve ona bağlı oluşabilecek hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“Yemekler tuzsuz veya az tuz ile yapılmalıdır. Tuz yerine baharat ile tatlandırma tercih edilebilir. İçinde çok miktarda tuz içeren hazır, işlenmiş besinler, konserveler ve turşuların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Masadan tuzluk kaldırılmalıdır. Satın alınan besinlerdeki tuz oranlarına dikkat edilmelidir. Yüksek tansiyon orta yaşta başlayan bir sağlık problemidir. Tuzlu yeme alışkanlığının erken yaşlarda edinildiği unutulmamalı ve gençlerin doğru alışkanlıklar edinmesine özen gösterilmelidir. Böylece sağlıklı yaşlanan bir nesil gelişebilir.”
HABER |TÜM HABERLER
SAĞLIĞIN KORUNMASI SEMİNERLERİ-1
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Toplumsal ve Sosyal Katkı Komisyonu tarafından düzenlenen Sağlığın Korunması Seminerleri kapsamında "CİNSEL SAĞLIK" eğitimi gerçekleştirildi.
OPTICWORLD İZMİR
Bu yıl ilk kez düzenlenen OpticWorld İzmir etkinliğine 8-10 Mart tarihleri arasında Fuar İzmir ev sahipliği yaptı. İzmir Ticaret Odası, 3. Bölge
CAM FABRİKASI GEZİSİ
Optisyenlik programında öğrenim gören 21 öğrenci ve program sorumluları Öğr. Gör. Dr. Hasan DURMUŞ ile Öğr. Gör. Türkan ALKAN, İzmir’de faaliyetini sürdüren
TÜBİTAK Projeleri İçin Yol Gösterdi
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof.
BİLGİYE DAYALI DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna MUSAL, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) öğretim elemanları
İZMİR SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI EĞİTİM GÜNLERİ ÇALIŞTAYI
İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin işbirliği ile 7 Eylül 2023 tarihinde İzmir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları Eğitim Günleri-I çalıştayı ev
7 Kurumu Buluşturan Çalıştay
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), kentteki 7 yükseköğretim kurumunun katılımıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ‘İzmir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları Eğitim Günleri’ çalıştayına
SEKTÖR TOPLANTILARI
Üniversitelerde aktarılan kuramsal ve uygulamalı bilgilerin sektör ile iş birliği içinde yürütülmesi öğrencilerin gelişimine olumlu katkı yaptığı açıktır. Bu nedenle okulumuz Optisyenlik