Bizi takip edin
|
EN

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Yaşlı Bakımı (Türkçe)

YB 260 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Yaşlılarda Beslenme
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
YB 260
Güz/Bahar
2
0
2
3

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Soru & Cevap
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders ile sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinin, yaşlanma sürecinde bireylerde görülen değişikliklerin ve buna bağlı beslenme sorunlarının, sağlıklı ve hasta yaşlılarda beslenme kurallarının kavranılması amaçlanmaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Sağlıklı beslenmeyi tanımlayabilecektir.
  • Yaşlılarda beslenme ilkelerini sayabilecektir.
  • Yaşlılıkta beslenmenin önemini açıklayabilecektir.
  • Besin gruplarını ve yaşlılarda önemini açıklayabilecektir
  • Yaşlılarda kronik hastalıklarda beslenmenin önemini açıklayabilecektir.
  • Yaşlılarda besin güvenliğinin önemi ve polifarmasi-beslenme ilişkisini açıklayabilecektir.
  • Yaşlılarda beslenme durumunu değerlendirebilecektir.
Ders Tanımı Yaşlı bireylerde görülen beslenme sorunlarını saptama ve bu sorunlara yönelik bakım verme uygulamalarını içermektedir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş, Tanışma, Dersin tanıtımı, amaç ve hedeflerin belirtilmesi
2 Sağlıklı beslenme, tanımı, önemi ve yaşlılarda beslenme ilkeleri Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 1-7 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 10-32
3 Besin grupları, yaşlılarda besin ve besin öğesi gereksinimi Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 265-303 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 10-32
4 Besin grupları, yaşlılarda besin ve besin öğesi gereksinimi Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 81-126 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 10-32
5 Enerji metabolizması ve BKİ hesaplanması Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 339-342 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 33-35
6 Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirilmesi, Malnütrisyon-Obezite Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 333-339
7 Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirilmesi, Malnütrisyon-Obezite Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 384-387
8 ARA SINAV ARA SINAV
9 Yaşlılarda kronik hastalıklarda beslenmenin önemi (Diyabet, KVS Hastalıkları) Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 375-398 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 36-43
10 Yaşlılarda kronik hastalıklarda beslenmenin önemi (Kanser, Kemik ve eklem hastalıkları, Diğer) Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 375-398 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 36-43
11 Polifarmasi ve Beslenme Erkekoğlu, P. & Baydar, T. (2015). Yașlılarda İlaç- Besin ve İlaç-Hastalık Etkileșmeleri . Hacettepe University Journal of the Faculty of Pharmacy , (1) , 20-41 .
12 Yaşlılıkta besin güvenliğinin önemi, hijyen ve sanitasyon https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayat-db/Turkiye_Beslenme_Rehberi_TUBER_18_04_2019.pdf
13 Beslenmenin koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerindeki önemi-makale tartışması
14 Huzurevindeki beslenme hizmetleri ile ilgili gözlem paylaşımları/sunumları
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 FİNAL SINAVI

 

Ders Kitabı

1. Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. ISBN: 978-625-7849-32-6

2. Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. ISBN: 978-975-590-242-5

 

 

Önerilen Okumalar/Materyaller
  • Hastaoğlu, F. (2021). Yaşlı Bakımının Temel İlkeleri, Nobel Yayıncılık, Ankara. ISBN: 978-625-439-836-0
  • Özmete, E., Aras, S. (2018). Yaşlıda Sık Görülen Durumlar-1 Geriatrik Sendromlar, Hedef CS Yayıncılık, Ankara. ISBN: 978-605-9877-60-2
  • Özmete, E., Varlı, M. (2018). Yaşlıda Sık Görülen Durumlar-2 Kronik Hastalıklar, Hedef CS Yayıncılık, Ankara. ISBN: 978-605-9877-56-5

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
5
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
25
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
10
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
1
14
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
2
10
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
1
6
6
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
8
8
Final Sınavı
1
10
10
    Toplam
90

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Alanında uygulamanın gerektirdiği güncel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir

X
2

Alanı ile ilgili araç-gereçleri ve teknolojileri kullanır ve bakımını yaparak sürdürür, temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

X
3

Alanında sorunları tanımlar, analiz eder, kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirebilir ve önerilerini başkaları ile paylaşır.

X
4

Yasal sorumluluklarının farkındadır, alanında temel düzeydeki çalışmaları bağımsız olarak yürütebilir

5

Yaşlı, yaşlının ailesi ve çalışma arkadaşları ile doğru, anlaşılır, dürüst ve açık iletişim kurar, düşünce ve bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır

6

Alanı ile ilgili uygulamalarda aktif bir ekip üyesi olarak sorumluluk alır

7

Alanında edindiği bilgileri kullanarak, bilimsel verileri eleştirel bir yaklaşımla yorumlar ve değerlendirir

X
8

Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrar, öğrenme gereksinimlerini belirleyerek karşılayabilir, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yeniler

9

Sosyal, kültürel özellikler ve evrensel etik değerleri dikkate alarak davranır; mesleğinin gerektirdiği etik ilke ve standartları korur ve sürdürür

10

İş güvenliği, çevre koruma, kalite ve hasta güvenliği kavramlarının bilir ve bunların gereklerini yerine getirir

11

İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar

12

Yaşlıya fiziksel, ruhsal ve sosyo-kültürel yönleriyle bütüncül yaklaşım sergiler

X
13

Huzurevi işleyişine yönelik gereksinimler doğrultusunda ihtiyaçları belirleyip, gelişime yönelik etkinlikleri planlar ve yürütür

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.