SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
Yaşlı Bakımı (Türkçe)
YB 260 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Yaşlılarda Beslenme
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
YB 260
|
Güz/Bahar
|
2
|
0
|
2
|
3
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Soru & CevapAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders ile sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinin, yaşlanma sürecinde bireylerde görülen değişikliklerin ve buna bağlı beslenme sorunlarının, sağlıklı ve hasta yaşlılarda beslenme kurallarının kavranılması amaçlanmaktadır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Yaşlı bireylerde görülen beslenme sorunlarını saptama ve bu sorunlara yönelik bakım verme uygulamalarını içermektedir. |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri |
X
|
|
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş, Tanışma, Dersin tanıtımı, amaç ve hedeflerin belirtilmesi | |
2 | Sağlıklı beslenme, tanımı, önemi ve yaşlılarda beslenme ilkeleri | Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 1-7 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 10-32 |
3 | Besin grupları, yaşlılarda besin ve besin öğesi gereksinimi | Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 265-303 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 10-32 |
4 | Besin grupları, yaşlılarda besin ve besin öğesi gereksinimi | Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 81-126 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 10-32 |
5 | Enerji metabolizması ve BKİ hesaplanması | Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 339-342 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 33-35 |
6 | Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirilmesi, Malnütrisyon-Obezite | Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 333-339 |
7 | Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirilmesi, Malnütrisyon-Obezite | Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 384-387 |
8 | ARA SINAV | ARA SINAV |
9 | Yaşlılarda kronik hastalıklarda beslenmenin önemi (Diyabet, KVS Hastalıkları) | Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 375-398 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 36-43 |
10 | Yaşlılarda kronik hastalıklarda beslenmenin önemi (Kanser, Kemik ve eklem hastalıkları, Diğer) | Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. Syf 375-398 Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. Syf 36-43 |
11 | Polifarmasi ve Beslenme | Erkekoğlu, P. & Baydar, T. (2015). Yașlılarda İlaç- Besin ve İlaç-Hastalık Etkileșmeleri . Hacettepe University Journal of the Faculty of Pharmacy , (1) , 20-41 . |
12 | Yaşlılıkta besin güvenliğinin önemi, hijyen ve sanitasyon | https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayat-db/Turkiye_Beslenme_Rehberi_TUBER_18_04_2019.pdf |
13 | Beslenmenin koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerindeki önemi-makale tartışması | |
14 | Huzurevindeki beslenme hizmetleri ile ilgili gözlem paylaşımları/sunumları | |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | FİNAL SINAVI |
Ders Kitabı | 1. Okan Bakır, B., Kaya Cebioğlu, İ.(2021). Beslenme Durumunun Saptanması,EMA tıp Kitabevi, İstanbul. ISBN: 978-625-7849-32-6 2. Aksoydan, E. (2008). Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara. ISBN: 978-975-590-242-5
|
Önerilen Okumalar/Materyaller |
|
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
5
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
25
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje |
1
|
10
|
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
20
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
4
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
14
|
1
|
14
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
2
|
10
|
20
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
1
|
6
|
6
|
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
8
|
8
|
Final Sınavı |
1
|
10
|
10
|
Toplam |
90
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Alanında uygulamanın gerektirdiği güncel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir |
X | ||||
2 | Alanı ile ilgili araç-gereçleri ve teknolojileri kullanır ve bakımını yaparak sürdürür, temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
X | ||||
3 | Alanında sorunları tanımlar, analiz eder, kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirebilir ve önerilerini başkaları ile paylaşır. |
X | ||||
4 | Yasal sorumluluklarının farkındadır, alanında temel düzeydeki çalışmaları bağımsız olarak yürütebilir |
|||||
5 | Yaşlı, yaşlının ailesi ve çalışma arkadaşları ile doğru, anlaşılır, dürüst ve açık iletişim kurar, düşünce ve bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır |
|||||
6 | Alanı ile ilgili uygulamalarda aktif bir ekip üyesi olarak sorumluluk alır |
|||||
7 | Alanında edindiği bilgileri kullanarak, bilimsel verileri eleştirel bir yaklaşımla yorumlar ve değerlendirir |
X | ||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrar, öğrenme gereksinimlerini belirleyerek karşılayabilir, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yeniler |
|||||
9 | Sosyal, kültürel özellikler ve evrensel etik değerleri dikkate alarak davranır; mesleğinin gerektirdiği etik ilke ve standartları korur ve sürdürür |
|||||
10 | İş güvenliği, çevre koruma, kalite ve hasta güvenliği kavramlarının bilir ve bunların gereklerini yerine getirir |
|||||
11 | İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar |
|||||
12 | Yaşlıya fiziksel, ruhsal ve sosyo-kültürel yönleriyle bütüncül yaklaşım sergiler |
X | ||||
13 | Huzurevi işleyişine yönelik gereksinimler doğrultusunda ihtiyaçları belirleyip, gelişime yönelik etkinlikleri planlar ve yürütür |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
SADECE YAŞ DEĞİL SAĞLIKLI YAŞ AL
Giderek yaşlanan dünyada yaşlı sağlığının önemini anlamak ve artan yaşla birlikte biyopsikososyal değişikliklere yönelik sunulan hizmet olanaklarını çeşitlendirip sürekli hale getirmek en
Yaşlılarda Ağız ve Diş Sağlığı
Yaşlanmayla birlikte artan diş kayıplarına ve diş sorunlarına dikkat çekmek ve ileri yaş bireylerde ağız ve diş sağlığının sürdürebilmesini sağlamak amacıyla “Türk
YAŞLILARDA COVID19 SÖYLEŞİLERİ
İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaşlı Bakımı Programı olarak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 pandemisinin özellikle yaşlı bireyler üzerinde yol açtığı fiziksel