SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri (Türkçe)Dersin Adı |
İşletme Yönetimi I
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
TS 215
|
Güz/Bahar
|
2
|
0
|
2
|
3
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
Türkçe
|
|||||
Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Ön Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | TartışmaGrup çalışmasıProblem çözmeOlgu / Vaka çalışmasıSoru & CevapAnlatım / Sunum | |||||
Ulusal Meslek Sınıflandırma Kodu | - | |||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Dersin amacı, öğrencilere işletme alanına genel bir giriş yapmak ve işletme kavramlarına temel bir anlayış kazandırmaktır. Ayrıca, işletmenin temel prensipleri, işletmelerin işleyişi ve iş dünyasının temel dinamikleri hakkında öğrencileri bilgilendirerek iş dünyasını daha iyi anlamalarını sağlamak ve öğrencilere kariyer yolculuklarında rehberlik edecek temel bilgi ve becerileri sağlamayı amaçlamaktadır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu giriş dersinde öncelikle işletmenin temel amaçları, işlevleri, iç ve dış çevresi, faaliyet gösterilen endüstri analizi ve işletme türleri konularında teorik ve pratik bilgi sağlanacaktır. İş etiği, sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk konuları gerçek dünya örnekleri ile zenginleştirilerek incelenecek; işletmenin temel fonksiyonları ayrı ayrı değerlendirilerek işletme kavramlarına ve işletme yönetimine bir temel oluşturulacaktır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Tanışma, ders akışı hakkında bilgilendirme ve işletme kavramına genel bakış | |
2 | İşletmenin varoluş nedenleri ve işletme ile ilgili temel kavramlar | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
3 | İşletmelerin ekonomik ve sosyal açıdan önemi | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
4 | İşletmenin iç ve dış çevresi | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
5 | SWOT analizi | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
6 | İşletmelerde rasyonellik ilkeleri | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
7 | İşletmelerin sınıflandırılması | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
8 | Arasınav | |
9 | İşletmelerin kuruluş aşamaları ve yapılabilirlik analizi | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
10 | İşletmelerde yatay ve dikey büyüme | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
11 | İşletmelerde yatay ve dikey büyüme | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
12 | İşletme fonksiyonları | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
13 | İşletme fonksiyonları | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
14 | İşletmecilikte yeni yaklaşımlar | Getman, L., McDaniel, Carl, Shah, A., Reece, M., Koffel, L., Talsma, B., Hyatt, JC., Introduction to Business, Openstax, 2018, ISBN: 978-1-947172-55-5 |
15 | Genel tekrar | |
16 | Final |
Ders Kitabı |
|
Önerilen Okumalar/Materyaller |
|
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım |
1
|
10
|
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
1
|
20
|
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
30
|
Final Sınavı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
3
|
60
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
40
|
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
0
|
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
10
|
1
|
10
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
1
|
10
|
10
|
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
0
|
||
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
0
|
||
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
18
|
18
|
Final Sınavı |
1
|
20
|
20
|
Toplam |
90
|
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
|||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
|||
1 |
Alanında uygulamanın gerektirdiği güncel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir |
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
2 |
Alanı ile ilgili araç-gereçleri ve teknolojileri kullanır ve bakımını yaparak sürdürür, temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır |
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
3 |
Alanında sorunları tanımlar, analiz eder, kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirebilir ve önerilerini başkaları ile paylaşır |
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
4 |
Yasal sorumluluklarının farkındadır, alanında temel düzeydeki çalışmaları bağımsız olarak yürütebilir |
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
5 |
Hasta, hasta yakınları ve çalışma arkadaşları ile doğru, anlaşılır, dürüst ve açık iletişim kurar, düşünce ve bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilir |
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
6 |
Alanı ile ilgili uygulamalarda aktif bir ekip üyesi olarak sorumluluk alır |
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
7 |
Alanında edindiği bilgileri kullanarak, bilimsel verileri eleştirel bir yaklaşımla yorumlar ve değerlendirir |
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrar, öğrenme gereksinimlerini belirleyerek karşılayabilir, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yeniler |
-
|
-
|
X
|
-
|
-
|
|
9 |
Sosyal, kültürel özellikler ve evrensel etik değerleri dikkate alarak davranır; mesleğinin gerektirdiği etik ilke ve standartları korur ve sürdürür |
-
|
X
|
-
|
-
|
-
|
|
10 |
İş güvenliği, çevre koruma, kalite ve hasta güvenliği kavramlarının bilir ve bunların gereklerini yerine getirir |
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
11 |
İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar |
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
12 |
Radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma kurallarına uygun olarak gerekli önlemleri alır |
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
13 |
Tıbbi görüntüleme teknikleri alanında gereksinimler doğrultusunda ihtiyaçları belirleyip, gelişime yönelik etkinlikleri planlar ve yürütür |
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..