Bizi takip edin
|
EN

OPT 206 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Kontakt Lensler
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
OPT 206
Bahar
2
0
2
3

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Ön Lisans
Dersin Veriliş Şekli Çevrim içi
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu derste kontakt lenslerin ve lens bakım ürünlerinin tanımı, özellikleri (materyal yapıları, üretim metodları, tipleri vb ) kullanımları ve bakımlarının öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Gaz geçirgen sert kontakt lensler ve uzun süreli kullanımlı yumuşak kontakt lenslerin özelliklerini tanımlayabilir.
  • Kontakt lens yapısını açıklayabilir.
  • Kontak lens kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları açıklayabilir.
  • Kontakt lenslerin kullanım alanlarını sıralayabilir.
  • Kontakt lenslerin temizliği ve bakımını yapabilir.
  • Kontakt lenslerin yan etkilerini ve alerjisini açıklayabilir.
Ders Tanımı Bu ders kontakt lensin tanımı, özellikleri, kullanım alanı ve amaçları, optik özellik ve prensipleri, bakımları ve kullanımında oluşabilecek komplikasyonlar konularını içerir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Kontakt Lensin Tarihsel Gelişimi Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, syf 11-23.
2 Kontakt lens tipleri, kullanım amaçları, kullanım şekilleri. Materyallerine göre sınıflandırma Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, syf 129-135.
3 Materyal özellikleri ve sınıflarına göre değerlendirme. Hard-RGP-Soft Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, syf 89-99.
4 Üretim metodları, kontakt lens parametreleri, gereklilikleri ve tesbitleri.Nominal refraktif indisler Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, syf 73-81.
5 Atılabilir sık değişim ve silikon hidrojel KL Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, syf 25-29.
6 Kontakt lenslerde astigmatizma düzeltmesi Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, syf 31-35.
7 Presbiyopi KL, pediatrik oftalmolojide KL Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, syf 55-63.
8 Proestetik- Terapötik-Skleral KL
9 Keratokonus KL-Kozmetik KL Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, syf 101-105.
10 Kontakt lens bakım sistemleri Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği syf 107-120.
11 İntraoküler lens ve göz içi sıvı dengesi Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, syf 129-135.
12 Muayene cihazları. Kontakt lenslerin Ticari sunumları. Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, syf 107-120.
13 Reçete okuma, vertex mesafe değerlendirme, Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, syf 121-128.
14 Kontakt Lens Çözümleri, Alıştırmalar Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, , syf 121-128.
15 Dönemin Gözden Geçirilmesi Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği, , syf 121-128.
16 Final

 

Ders Kitabı

Güzin İskeleli, Ayfer Kanpolat, Esin Fırat, İzzet Can, Ebru Toker, Tomris Şengör, Banu Coşar, Hilmi Or, Canan Gürdal. Kontakt Lens. Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Birliği Derneği.

Önerilen Okumalar/Materyaller

Contact Lenses: A Medical Dictionary, Bibliography, and Annotated Research Guide to Internet     References / James N. Parker and Philip M. Parker, editors, ISBN: 0-597-83591-8.

Optometry and Vision Science (https://journals.lww.com)

 Optometry Today (optometry.co.uk)

 Optometry Times ( optometrytimes.com )

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
5
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
10
Portfolyo
Ödev
2
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
5
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
0
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
8
8
Portfolyo
0
Ödev
2
8
16
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
14
14
Final Sınavı
1
20
20
    Toplam
90

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Alanında uygulamanın gerektirdiği güncel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir

X
2

Alanı ile ilgili araç-gereçleri ve teknolojileri kullanır ve bakımını yaparak sürdürür, temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır

X
3

Alanında sorunları tanımlar, analiz eder, kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirebilir ve önerilerini başkaları ile paylaşır

4

Yasal sorumluluklarının farkındadır, alanında temel düzeydeki çalışmaları bağımsız olarak yürütebilir

5

Müşteri, tedarikçi ve çalışma arkadaşları ile doğru, anlaşılır, dürüst ve açık iletişim kurar, düşünce ve bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilir

6

Alanı ile ilgili uygulamalarda aktif bir ekip üyesi olarak sorumluluk alır

7

Alanında edindiği bilgileri kullanarak, bilimsel verileri eleştirel bir yaklaşımla yorumlar ve değerlendirir

8

Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrar, öğrenme gereksinimlerini belirleyerek karşılayabilir, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yeniler

9

Sosyal, kültürel özellikler ve evrensel etik değerleri dikkate alarak davranır; mesleğinin gerektirdiği etik ilke ve standartları korur ve sürdürür

10

İş güvenliği, çevre koruma, kalite ve hasta güvenliği kavramlarının bilir ve bunların gereklerini yerine getirir

11

İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar

12

Bir optisyenlik mağazasının idari sorumluluğu ve yönetimi ile ilgili bilgi ve beceriye sahiptir

13

Görme sağlığı ile ilgili ürünlerin takibini sağlar ve işletmedeki gereksinimler doğrultusunda ihtiyaçları belirleyip, gelişime yönelik etkinlikleri planlar ve yürütür

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.