Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
YAŞLILARA, SICAKTA BESLENME ÖNERİLERİ
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte özellikle yaşlıların beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerektiği, su tüketiminin artırılması ve tuzdan uzak durulmasının sağlıkları açısından yararlı olacağı vurgulandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Funda İfakat Tengiz, Türkiye'de yaklaşık 4 milyon yaşlı nüfusun bulunduğuna dikkat çekerek, önemli bir bölümünün yetersiz ve dengesiz beslemenden kaynaklanan hastalıkların etkisi altında olduğunu söyledi.
Yazın sıcak günleriyle birlikte beslenmesinin hassasiyet kazandığını dile getiren Tengiz, "Yaşlı grubunda görülen şişmanlık, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi (osteoporoz), felç, iskelet ve kas sistemi hastalıklarında bilinçsiz beslenme önemli bir risk faktörü oluşturur. Sıcak havanın etkisi ile de vücudun su gereksinimi artar. Bu aylarda sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. Buna ilave olarak meyve suyu, ayran, bitki çayı gibi sıvı alımları da desteklenmelidir" dedi.
‘Yaşlılar, tuzdan uzak dursun’
Tuz tüketiminin de sınırlandırılması gerektiğini bildiren Tengiz, aşırı tuz alımının yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi gibi sorunlara neden olduğunu kaydetti. Sofrada yemeklere tuz eklenmesinden uzak durulmasını öneren Tengiz, turşu, salamura, salça, konserve gibi sodyum içeriği yüksek besinleri tüketmekten de kaçınılmasının yararlı olacağını belirtti. Tengiz, şunları söyledi:
"Yeterli ve dengeli beslenme dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt ve yoğurt; et grubunda yer alan et, peynir, tavuk, balık ve yumurta; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren kuru baklagiller, ekmek, bulgur, makarna, pirinç ve mısırdır. Her öğünde bu 4 temel besin grubundan besinler bulunmasına özen gösterilmelidir. Günlük öğün sayısı 3 ana, 3 ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Böylece öğünlere düşen yiyecek miktarları azaltılarak sindirim güçlükleri önlenmiş olur. Posa miktarı yüksek olan kuru baklagiller, sebze, meyve ve kepekli tahıllar gibi besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Böylece yavaşlayan barsak hareketlerinin yol açacağı kabızlık sorunları ile baş etmek mümkün olur. Günlük beslenme alışkanlığında sebze ve meyvenin bulunmasına özen gösterilmelidir."
‘Pişirme şekli de önemli’
Kemik sağlığı için yağı azaltılmış ya da yağsız süt ve ürünlerini öneren Tengiz, margarin, tereyağı, kuyruk yağı gibi katı yağların tüketiminin kolesterol seviyesinin yükselteceğini ifade etti. Şeker ve hamur tatlılarının tüketiminin sınırlandırılmasını isteyen Tengiz, "Hamburger, patates kızartması, pizza gibi fast food ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Yağ ve tuz içeriği çok yüksek olan bu yiyecekler sağlık riskleri yaratabilirler. Besinlerin satın alınması ve pişirilmesi sırasında oluşabilecek risklere dikkat edilmelidir. Günü geçmiş, tazeliğini kaybetmiş, ambalajı bozulmuş besinler satın alınmamalı, yiyecekler kızartma ve kavurma yerine haşlama ya da ızgara yöntemleri ile pişirilmelidir. Besinlerin hazırlanması ya da saklanması sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Böylece yiyeceklerin besin değeri korunarak yeterli ve dengeli beslenme sağlanmış olur" diye konuştu.
HABER |TÜM HABERLER
SAĞLIĞIN KORUNMASI SEMİNERLERİ-1
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Toplumsal ve Sosyal Katkı Komisyonu tarafından düzenlenen Sağlığın Korunması Seminerleri kapsamında "CİNSEL SAĞLIK" eğitimi gerçekleştirildi.
OPTICWORLD İZMİR
Bu yıl ilk kez düzenlenen OpticWorld İzmir etkinliğine 8-10 Mart tarihleri arasında Fuar İzmir ev sahipliği yaptı. İzmir Ticaret Odası, 3. Bölge
CAM FABRİKASI GEZİSİ
Optisyenlik programında öğrenim gören 21 öğrenci ve program sorumluları Öğr. Gör. Dr. Hasan DURMUŞ ile Öğr. Gör. Türkan ALKAN, İzmir’de faaliyetini sürdüren
TÜBİTAK Projeleri İçin Yol Gösterdi
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof.
BİLGİYE DAYALI DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna MUSAL, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) öğretim elemanları
İZMİR SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI EĞİTİM GÜNLERİ ÇALIŞTAYI
İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin işbirliği ile 7 Eylül 2023 tarihinde İzmir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları Eğitim Günleri-I çalıştayı ev
7 Kurumu Buluşturan Çalıştay
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), kentteki 7 yükseköğretim kurumunun katılımıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ‘İzmir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları Eğitim Günleri’ çalıştayına
SEKTÖR TOPLANTILARI
Üniversitelerde aktarılan kuramsal ve uygulamalı bilgilerin sektör ile iş birliği içinde yürütülmesi öğrencilerin gelişimine olumlu katkı yaptığı açıktır. Bu nedenle okulumuz Optisyenlik